Zaawansowane
Popularne wyszukiwania: budowy, cement, dom, drzwi, koparko ladowarka, kostka brukowa, kurs hydraulika warszawa, okna, remonty, schody
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ!
Rejestracja bezpłatna

Jesteś naszym Klientem? Zaloguj się

Przypomnij nazwę użytkownika / hasło

Kategorie

Remonty domów, renowacje (39) Usługi budowlane (4224) Instalacje (98) Elementy wykończeniowe (131) Wyposażenie wnętrz (20) Materiały budowlane (227) Narzędzia, maszyny i pojazdy (1571) Nieruchomości (47) Inne usługi (163)
Oferta sprzedaży

Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność.



Nr referencyjny S 23042
Branża Instalacje » Instalacje grzewcze » Kominki, wkłady kominkowe, piece kominkowe
Dostępność Cała Polska
Opis Czy tradycyjny piec kuchenny może mieć zastosowanie w nowoczesnych domach energooszczędnych z mechaniczną wentylacją z odzyskiem ciepła (rekuperacją)? Nie tylko może, ale przewyższa inne urządzenia grzewcze jakością, użytecznością, efektywnością i sprawnością. Posiada zamkniętą komorę spalania (bezpośredni dopływ powietrza z zewnątrz, więc nie zakłóca właściwego bilansu powietrza wewnątrz domu), nowoczesne palenisko bezrusztowe z podwójnym przeszkleniem z zawsze czystą szybą, a do tego może być wyposażony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zależności od posiadania ilości wymienników wodnych, może ogrzewać powierzchnie 75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, może współpracować z pompą ciepła, kotłem gazowym lub na pellet. Powstająca energia cieplna w palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i później wolno oddawana w czasie (powyżej 12 godzin)-poprzez przyjemnie rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni-do pomieszczenia, w postaci zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego także dla alergików). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgnąć, a nawet się przytulić. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma też efektu przegrzania przestrzeni wokół niej. Długotrwałą i stabilną pracę urządzenia, i systemu grzewczego, zapewnia duża pojemność cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia może pracować w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie automatycznym rozpalamy ogień w palenisku, wciskamy na centralce ?start?, a automatyka steruje za nas procesami palenia, przy zawsze czystej szybie i wysokiej sprawności. Jest bardzo bezpieczna w użytkowaniu, gdyż sterownik nie pozwala na popełnianie błędów. Gdy zawiedzie główne ogrzewanie domu (awaria, brak prądu), jest bardzo dobrym zabezpieczeniem, gdyż może pracować bez automatyki. Obsługa takiej kuchni jest łatwa, przyjemna i komfortowa. Jest na drewno liściaste (także iglaste) i brykiety drzewne. Przy paleniu brykietami drzewnymi, nie musimy nawet rąbać drewna i go sezonować. Kupujemy je, wkładamy do paleniska, a automatyka sama dalej w nim pali, bez naszego dozoru. Możliwe palenie tylko 2 razy dziennie (rano i wieczorem), gdyż energia z drewna kumuluje się w ceramice, a nie ucieka do komina. Dzięki temu, jej rozgrzane ściany nigdy nie stygną. Posiada konstrukcję zapewniającą całkowite i zupełne spalanie drewna (także z wymiennikami wodnymi), przy minimalnej emisji spalin (zero dymu z komina) i zawsze czystych szybach. Nie truje środowiska. Spełnia wymagania Ekoprojektu i najsurowsze normy europejskie. Przeznaczona jest do budowy stabilnych hybrydowych nowoczesnych instalacji grzewczych (akumulacja+woda+DGP), dostosowanych do indywidualnych potrzeb, będąc przy tym wyśmienitym urządzeniem kuchennym i ekologicznym źródłem ciepła. Doskonale sprawdza się w starych-mniej ocieplonych lub nieocieplonych-budynkach (także wielorodzinnych). Jej piekarnik, wyłożony szamotem, bez problemu rozgrzewa się do ponad 300 stopni C! Z łatwością piecze pizze i chleby. Może być usytuowany za ścianą, w przyległym pomieszczeniu, w ścianie grzewczej i w tamtym pomieszczeniu użytkowany. Kuchnia może posiadać podwójnie przeszklone drzwi paleniska na przestrzał, z dwóch stron. Gdy będzie posadowiona na granicy dwóch pomieszczeń, ogień w palenisku będzie widoczny także w pomieszczeniu za ścianą. Gdy w obszerniejszej izbie kuchennej będzie zamontowana jako półwysep, ogień będzie widoczny po obu stronach kuchni, w każdym punkcie pomieszczenia. Nie ma innego urządzenia grzewczego, które by tak efektywnie i wszechstronnie wykorzystywało energię cieplną. Ona jedna posiada w sobie sumę zalet wszystkich innych dostępnych urządzeń na paliwa stałe. I samodzielnie, z powodzeniem, może je wszystkie zastąpić. Piec kuchenny, zamiast płaszcza kaflowego, może posiadać przyjemnie rozgrzane szamotowe ściany o strukturze surowego betonu lub drewna, ściany gładkie tynkowane lub tynkowane na styl starej polepy, obłożone kamieniem, cegłą lub spiekami kwarcowymi, ściany szamotowe malowane farbami dekoracyjnymi o szerokiej palecie efektów wizualnych i inne. Wszystkie wersje ścian wypromieniowują ciepło w sposób stabilny i zrównoważony. Dobrze zaprojektowany piec może być ozdobą kuchni rustykalnej, jak i tworzyć futurystyczne kompozycje wpisane w awangardowe wnętrza. Tradycyjna kuchnia nie musi być już tylko kaflowa, ale może mieć każdy rodzaj okładziny zewnętrznej, pasującej do wnętrza. Obłożona płytami z prawdziwego naturalnego betonu architektonicznego, świetnie wpisuje się w koncepcję domu nowoczesnego. W zależności od wyboru koloru i struktury płyty betonowej, uzyskuje się dopełnienie koncepcji klasycznej, skandynawskiej, minimalistycznej, loftowej lub industrialnej.
Żywy ogień pod płytą jest niezbędny do przygotowania najsmakowitszych dań z zachowaniem wartości zdrowotnych. Gospodynie, które nie mają tradycyjnego pieca kuchennego, nawet nie biorą się za przyrządzanie wielu potraw, gdyż na kuchence gazowej lub elektrycznej, choćby nie wiadomo jak się starały, nie są w stanie uzyskać satysfakcjonujących efektów kulinarnych. Na płycie pieca kuchennego bardzo łatwo jest wyczarować przepyszne potrawy, nawet bez szczególnego starania się. Prawdziwy ogień pod płytą zrobi to za nas i zachwyci podniebienia domowników. A gdy kuchnia będzie miała widoczny ogień w palenisku, nie będziemy w stanie mu się oprzeć i na dłużej pozostaniemy w aneksie jadalnym, zajadając się smakowitościami. Piec kuchenny z ogrzewaczem i ciepłym przypieckiem (napieckiem lub zapieckiem) wypromieniowuje jeszcze długo-po skończeniu palenia-przyjazne ciepło dla człowieka. Może posiadać wężownicę do przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Zabudowa kuchni może być rozszerzona o płytę indukcyjną lub ceramiczną, kuchenkę gazową plus dodatkowy piekarnik elektryczny. W obszernych izbach budowane są kompleksy kaflowe, będące centrami kulinarno-ogrzewczymi, w skład których wchodzi piec kuchenny, piec do pizzy, pokojowy piec kaflowy z ogrzewanym przypieckiem i ogrzewana platforma do spania. Jest to samowystarczalny zestaw, obywający się bez elektryczności i niezależny od kaprysów pogody. Nawet gdy w zimie nas zasypie, zabraknie prądu, to mając na wyposażeniu tak wypasiony zestaw, możemy przez wiele dni-w przyjaznym cieple-smakowicie biesiadować i wyśmienicie się wysypiać. Gdy dla domów, uzależnionych od mediów zewnętrznych, taka sytuacja jest zawsze tragedią, dla nas będzie wyśmienitą zabawą i przygodą.
Kuchnia kaflowa jest nieodzowna w gospodarstwach agroturystycznych, pensjonatach, rybakówkach, domach rekreacyjnych użytkowanych okresowo.
Piece kuchenne stawiamy na terenie całego kraju i poza granicami. Wykonujemy indywidualne projekty. Posiadamy kafle z 20 kaflarni z całej Europy.
Data aktualizacji 29/07/2024
Data ważności 16/12/2024

Pamiętaj, aby powiedzieć, że znalazłeś to ogłoszenie w serwisie Rynek Budowlany PL! Dziękujemy!

Dane teleadresowe producenta
Nazwa firmy FHU Sobkowiak
Przedstawiciel Zofia Sobkowiak
Adres Ul. Ogrodowa 20
66-008 Świdnica k. Zielonej Góry
Polska
Telefon 606756498
Fax 68 327 33 41
E-mail salonsobkowiak@wp.pl
Strona www http://www.salonsobkowiak.pl